Bobrikovin mökki


Etsimme vaimon kanssa vanhaa maatilan talouskeskusta asunnoksi kolme vuotta. Sopivaa ei tuntunut löytyvän. Seitsemisen kansallispuiston kupeesta löytyi kuitenkin oma saari. Sinne olemme siirtämässä kahta vanhaa hirsirakennusta kesämökiksi.

”Bobrikovin mökki” oli purku-uhan alla saadessamme siitä tiedon. Tämä talo oli toiminut Finlaysonin tehtaan omistajan puutarhurin asuntona Tampereella. Alle kuukaudessa talo oli purettu ja siirretty mökkijärven rantaan hirsipinoksi.

Nimensä talo on saanut Suomen kenraalikuvernööri Bobrikovista. Hän yöpyi talossa yhden yön vuonna 1899. Salamurhaajien pelon vuoksi hän ei halunnut yöpyä Nottbeckin kartanossa Tampereella. Bobrikovin murhasi Eugen Schauman vuonna 1904.

Rakentaminen sähköttömään saareen, jonne ei voi viedä suuria koneita, on oma haasteensa. Soutuvene tuli kaupan päälle, mutta ensimmäisenä oli rakennettava lautta. Lautalla tarvikkeiden vienti saareen onnistuu varsin hyvin. Talvella käytämme moottorikelkkaa.

Luonnonkivisokkelin ja pohjasoran kuljetus oli oma haasteensa. Minikaivurista oli suuri apu kivien siirtelyssä. Kivet painoivat enimmillään yli 800 kiloa. Lopullinen paikoilleen sijoittelu tapahtui kolmijalkaa, ketjutaljaa ja rautakankea käyttäen. Tällä hetkellä kiviperustus on valmis, ja odottaa hirsien asennusta paikalleen.

Varastona toimiva toinen hirsirakennus alkaa olla kohta valmis.

Videosarja hirsirakennusten siirtämisestä karttuu koko ajan. Lisää videoita on tulossa. Niitä voit katsoa klikkaamalla tästä.