Raitiotie Pispalaan ja Paasikiventielle kompromissina


Raitiotie kannattaa linjata Pispalanvaltatien kautta. Kuitenkin niin, että linjaus menee Pohjanmaantien kautta Tampereen ostamalle Metsä-Boardin tontille Lielahteen. Linjaus on edullisempi, koska se tarvitsee vain yhden alikulun Paasikiventien kohdalla. Rautatien alikulku on tuossa jo valmiiksi.

Lielahden sellutehtaan tontin ostaminen muutti linjaustarpeen suunnittelun myöhäisessä vaiheessa. Aikaisemmin parhaimmat vaihtoehdot olivat Pispala tai Paasikiventie. Uudelle suunnitellulle asuinalueelle on mahdollista kuitenkin saada yli 10000 asukasta.

Ratikan Paasikiventien linjausta on voimakkaimmin perusteltu juuri tällä uudella asuinalueella. Miksi tyytyä vain tähän, kun samalla voidaan saada kansalaisten kannattama Pispalan linjaus? Tipotien uusi sosiaali- ja terveysasema pitää pystyä tavoittamaan esteettömästi. Jyrkkä ylämäki rannasta terveysasemalle on huono ratkaisu.

Pelot ruuhkajonoista Pispalassa voidaan välttää laittamalla lyhyelle matkalle rinnakkain kolme kiskoparia. Tällöin ratikalla on aina kaksi ruuhkatonta reittiä aamuin illoin.

Tulen ehdottamaan kompromissiratkaisuna tätä linjausta valtuuston kokouksessa 16.6.2014.