Puheeni kaupunginvaltuustossa budjettisäästöistä


Arvoisa puheenjohtaja!

Säästöpäätösten tekeminen ei ole helppoa. Mieluimmin myöntäisin lisää rahaa johonkin hyvään tarkoitukseen, joka helpottaisi kuntalaisten elämää.

Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa Rantaväylän tunnelin rakentamispäätöksen tekoa ei tavallinen kansalainen voi käsittää. Tunnelirahoilla ei pelasteta tämän vuoden budjettia, koska niitä ei siinä paljon ole, mutta lähivuosina tunnelin hinta tulee olemaan yli 100M€ veronmaksajien rahaa nettona. Täytyy muistaa, että myös ne investointirahat tulevat veronmaksajien rahapussista käyttötalousmenojen ohella. Olen sitä mieltä, että tämä tunnelipäätös pitäisi purkaa. Toivottavasti seuraava valtuusto on tässä asiassa viisaampi.

Jos nyt jotain hyvää pitäisi tämän säästämisen keskeltä löytää, niin olen tyytyväinen siitä, ettei kaupungin henkilöstön lomauttaminen ole esityslistalla. Kaupungin leipä ei ole leveä, mutta pituutta on toistaiseksi riittänyt. Kaupungin työntekijät tuottavat palveluita, joita kaupunkilaiset tarvitsevat.

Toinen hyvä asia on Tampere-lisän poistaminen säästöohjelmasta. Alkuperäisen lasten- ja nuorten palvelujen lautakuntaan tuodun esityksen mukaan Tampere-lisään olisivat olleet oikeutettuja vain alle kaksivuotiaat lapset, kun nyt tilanne säilyy ennallaan, ja tukea maksetaan kolmivuotiaaksi asti.