”Tämä on hätähuuto”: Uutinen Aamulehdessä 25.5.2010


Jutta Högmander

Aamulehti

Koukkuniemen juhlasalin keskustelutilaisuuteen oli pakkautunut illalla yksimielinen joukko omaisia ja henkilökuntaa.

– Tämä on hätähuuto. Olemme menneet alle minimimiehityksen ja alle kolmen päivän sairaslomiin ei ole tullut sijaisia. Tarvitsemme nyt konkreettisia tekoja, emme visioita tulevaisuudesta, Koukkuniemen perushoitaja Eija-Liisa Rinne vetosi aplodien siivittämänä.

– Käyn neljänä päivänä viikossa hoitamassa äitiäni, sisko kolmena päivänä. Tulen tänne lauantaina yhden aikaan, eikä missään ole ristinsielua. Vanhuksilla menee tänne koko eläke, ja mitä siitä saa palkaksi, peiton päälle, tuohtui Airi Martin.

Omaisneuvoston Aulikki Plihtari kertoi tilanteen pahentuneen Koivulassa, kun laitoshuoltajien töitä järjesteltiin uudelleen toukokuun puolivälissä.

Henkilöstömitoituksista väännettiin useaan otteeseen. Apulaispormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok) mukaan joulukuussa reagoitiin siihen, että mitoituksissa oltiin mennä minimimiehityksen alle.

– Mehän mennään nytkin alle, yleisöstä huudettiin.

– Joskus tuntuu siltä, että koskakohan ne rupeavat laskemaan meitä omaisiakin mitoituksiin mukaan, latasi paneeliin osallistunut omaisneuvoston varapuheenjohtaja Jaana Salo.

Mihin rahat menevät?

Yleisöä kiinnosti, mihin Ikosen lupailema neljän miljoonan euron lisäpotti kohdennetaan.

– Kehittämisen sijaan tarvitaan lisää käsiä, peräsi sosionomi Minna Minkkinen.

Ikosen mukaan rahoilla voidaan palkata sijaisia. Lisää vakituista henkilökuntaa hän ei vielä luvannut.

– Täytyy ensin aluehallintoviraston kanssa käydä yhdessä läpi, millainen on yhteinen näkemyksemme hyvästä henkilöstömitoituksesta.

– Toivottavasti henkilöstö otetaan kerrankin mukaan keskusteluun, toivoi panelisti, Superin Tampereen ammattiosaston puheenjohtaja Birgitta Hakulinen.

Ikonen listasi myös kehityshankkeita, joita Koukkuniemeen on tulossa.

– Olemme juuri saaneet Sitralta päätöksen siitä, että saamme rahaa kehittämishankkeeseen, jossa selvitellään mahdollisuutta perustaa yhteiskunnallinen yritys Koukkuniemeen.

Paneelissa istunut valtuutettu Antti Hervonen (kok) kritisoi Superin tutkimusta taas yhdeksi huonoksi tutkimukseksi Koukkuniemestä.

– Miksette kysyneet myös tehyläisiltä? Tutkimuksen perusedellytykset eivät täyty, kun kaikilta ei ole kysytty.

Superin Raija Moilanen muistutti, että Koukkuniemessä on töissä 400 superilaista.

– Kyllä te olette ihan oikealla asialla, totesi panelisti, valtuutettu Petri Siuro (vihr).

SANOTTUA

Henkilöstön hyvinvointi olisi ilmaista mainosta Koukkuniemelle. Brändimarkkinointia ei tarvittaisi. Jos henkilökunta itkee, kun lähtee töistä, se ei ole hyvää mainosta.

Minna Minkkinen

sosionomi

Perussyy siihen, miksi teillä työntekijöillä on yhä raskaampaa on se, että nämä asiakkaat ovat yhä huonokuntoisempia.

Antti Hervonen

valtuutettu (kok)

Te asioista päättävät, muistakaa, että tekin vanhenette päivän kerrallaan. Voitte vielä tarvita Koukkuniemeä.

Anja Korpela

eläkeläinen

Yksi suurista ongelmista tuntuu olevan se, ettei Koukkuniemeä johdeta niin arvokkaasti ja hyvin kuin tätä taloa pitäisi johtaa.

Jukka Gustafsson

kansanedustaja, valtuutettu (sd)

Olemme hoitajien kanssa samalla puolella. Lyömme molemmat päätä seinään päättäjien kanssa siitä, että tarvitsemme lisää rahaa ja koulutettua henkilökuntaa.

Jaana Salo

omaisneuvoston varapuheenjohtaja

Meidän päättäjien tehtävä on nyt ratkaista ongelmat.

Mikko Aaltonen

valtuutettu (vas)

Tänne suunniteltu tehostettu palveluasuminen ei sovi nykyisille potilaille, joista suuri osa on vuoteeseen syötettäviä ja pestäviä. Vanhuksen bruttotulojen on oltava tulevaisuudessa valtavat, jotta voi asua Koukkuniemessä.

Pirjo Rasi

omaisneuvoston jäsen

Tarkoitus on, että Koukkuniemessä asuminen on jatkossakin kaikkien ulottuvilla. Kaupunki pystyy vaikuttamaan siihen, millaisiksi asukkaiden kustannukset muodostuvat.

Anna-Kaisa Ikonen

apulaispormestari (kok)

@Kustannusosakeyhtiö Aamulehti