Näin mielipidekijoitukset vaikuttavat: Uutinen Aamulehdessä 3.5.2010.


Mies, joka kirjoitti mielipiteen ja joutui sen takia oikeuteen

Pekka Kymäläinen

Aamulehti

Ylöjärveläinen Heikki Siikaniva, 60, on ehkä ainoa lautamies, joka on ihan oikeudessa todettu soveliaaksi toimimaan käräjäoikeuden maallikkotuomarina.

Hänen mielipidekirjoituksensa julkaistiin Aamulehdessä 18.5.2009. Siikaniva pohdiskeli, ovatko oikeuksien tuomiot tasapuolisia eri puolilla Suomea. Hän oli myös sitä mieltä, että rikoksien suunnitelmallisuus pitäisi ottaa rangaistuksissa selvemmin huomioon.

Tämä ei nostattanut kulmakarvoja, mutta kun hän puuttui asianajajien palkkioihin, niin johan alkoi tapahtua.

Tampereen käräjäoikeuden päällikkö, laamanni Pekka Lankinen pisti pystyyn prosessin. Hän pyysi selvittämään, onko asianajajien toimintaa mielipidekirjoituksessaan arvostelleesta Siikanivasta tullut sopimaton toimimaan lautamiehenä.

Elokuussa vuonna 2009 oikeus arvioi tuomarin ja kolmen lautamiehen voimin, että Siikaniva on kelvollinen toimimaan maallikkotuomarina.

Vaakakupissa painoi sananvapaus. Kannanotot liikkuivat yleisellä tasolla asioista, joista muutenkin kansalaisten keskuudessa puhutaan paljon.

– Olihan se tietty mielenkiintoista olla toisella puolella oikeuden pöytää, muttei se mukavaa ollut, Siikaniva sanoo.

Eduskuntaan

Siikaniva on saanut kirjoituksilla myös hyvää. Hänet kutsuttiin eduskunnan lakivaliokuntaan antamaan mielipide, kuinka oikeuksien ratkaisujen muutoksenhakua pitäisi kehittää. Perusteena oli Siikanivan marraskuussa 2009 Aamulehdessä julkaistu mielipidekirjoitus, jossa hän esitti oikeudenkäyntien nopeuttamiseksi, että alioikeuden istunnot videoitaisiin.

– Videoita tulkittaisiin hovioikeudessa uudelleen ilman saman porukan läsnäoloa, hän kirjoitti. Samalla hän esitti myös, että hovioikeuksissa ei enää sallittaisi suullista käsittelyä kuin poikkeustapauksissa.

Aktiivinen kirjoittaja tarttui aiheeseen, josta Suomen valtio on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta yli 40 tuomiota ylipitkiksi venyneistä oikeuskäsittelyistä.

– Jokainen ylimääräinen oikeuskäsittely maksaa. Ja me veronmaksajat sen lopulta maksamme, Siikaniva sanoo.

Hänen mukaansa kansalaiset eivät tiedä, kuinka rikolliset käyttävät oikeutta väärin.

– Ihmiset ovat sinisilmäisiä. Kun katselee asioita sekä ekonomin että lautamiehen silmin, niin huomaa, että paljon olisi oikeudenkäynneissä korjattavia asioita, Siikaniva tuumaa.

Kirjoitus vaikutti nopeasti. Siikaniva kutsuttiin lakivaliokuntaan.

– Se kutsu lakivaliokuntaan kuultavaksi tuli täytenä yllätyksenä. Kun minulle soitettiin, luulin heti, että taasko tässä on jotain pahaa tullut tehtyä, Siikaniva naureskelee.

Nyt eduskunta käsitteleekin ehdotusta, jonka avulla ylipitkiksi venyvistä oikeuskäsittelyistä päästäisiin eroon. Myös alioikeuksien videointi on pohdittavana.

Siikanivan kokemukset osoittavat, että mielipidekirjoittamisella on vaikutusta.

Oikeusasioiden lisäksi Siikaniva on kirjoittanut muun muassa työeläkkeistä ja erityisesti taitetusta indeksistä.

Mutta mikä sai Siikanivan innostumaan kirjoittamiseen?

– Erilaisia asioita muhi mielessä ja tuli tarve tuoda niitä esille. Myönnettävä on, että kynnys ensimmäisen kirjoituksen lähettämiseen oli korkea. Mutta nyt kynnys on selvästi madaltunut.

FAKTA

Nämäkin mielipidekirjoitukset vaikuttivat

Risto Moisio kirjoitti Aamulehden mielipideosastolla 24.4., kuinka operaattorit markkinoivat laajakaistaliittymiä ylimitotetuilla nopeuksilla. Nyt Viestintävirasto vaatii teleyhtiöitä markkinoimaan oikein laajakaistaverkkojen maksiminopeuksia.

Airi Mäki-Kulmala kirjoitti (Al 12.12.2009) Tampereen Hämeenpuiston keskeneräiseksi jääneestä Rillingistä. Nyt Restamax Oy on tehnyt Tampereen kaupungin kanssa sopimuksen Rillingistä, ja paikalle noussee uusi kesäravintola.

Emeritusprofessori Aulis Aarnio kirjoitti Aamulehdessä 8.2.2008, että perintövero on kummajaisuus, josta olisi syytä päästä eroon. Hallitus uudistikin perintöveroa, mutta varovasti. Ennakkoperinnöt saivat lisävauhtia verottajan uusien ohjeiden vuoksi.

Petri Siuro kirjoitti 29.8.2009 Tampereen yliopistosairaala Taysin pysäköintiongelmista. Nyt Taysin työntekijöiden pysäköintiongelmiin on sorvattu väliaikainen hinnanalennus.

Maanviljelijä Antti Veräväinen kritisoi (Al 13.4.2010) Gasumia siitä, ettei se ole huomioinut maanviljelijöiden toimintaa riittävästi viime syksynä päättyneessä maakaasuputken rakennushankkeessa. Tulevana kesänä toimitukset jatkuvat lopullisten korvausten määrittämisellä korvausvaatimusten ja tilakohtaisten katselmusten perusteella.

Tampereen Koukkuniemen vanhustenkodin tilanteesta on julkaistu vuosien mittaan kymmenittäin mielipidekirjoituksia. Nyt kaupunki on kaavailemassa isojen yksiköiden muuttamista itsenäisiksi pienemmiksi yksiköiksi ja työtapojen muuttamista.

Tampereen seudun jätevesien keskuspuhdistamo on ollut esillä vuosikausia, myös mielipidekirjoituksissa. Melkein puolet Pirkanmaan keskuspuhdistamon käyttäjiksi suunnitelluista kunnista on jäämässä nyt hankkeen ulkopuolelle.

FAKTA

Heikin ohjeet

Asioista kannattaa ottaa selvää ja tehdä niistä johtopäätöksiä.

Kannattaa kirjoittaa napakasti, eikä jaaritella.

Epäkohtien esilletuominen ei välttämättä riitä, pitää esittää myös ratkaisuja, aktiivikirjoittaja pohdiskelee.

Oma tyyli kannattaa säilyttää. Jokaisella ihmisellä on oma tapansa kirjoittaa.

@Kustannusosakeyhtiö Aamulehti