Yksityistäminen kuorii kermat palvelujen päältä. Kirjoitukseni Aamulehdessä 12.3.2011


Kunnan palvelujen yksityistäminen on Pauli Kiurun (AL 9.3.) tavoitteena. Yksityisen tuottajan kuoriessa kermat päältä on kokonaisvastuu palvelujen tuottamisesta yhä kunnalla.

Terveydenhuollossa on selvästi nähtävissä, miten yksityistämisen logiikka toimii. Ensin tarjotaan palvelua alihintaan pari vuotta. Tämä on mahdollista yhtiön ollessa riittävän suuri, usein ylikansallinen. Jos kunnalla ei ole omaa tuotantoa enää jäljellä, voidaan hintoja nostaa nopeasti. Kunta jää tällöin yksityisten palveluntuottajien armoille. Yksityisen yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa.

Yksityistämisestä on useita käytännön esimerkkejä. Kuntien sähkölaitosten myynnillä saadut voitot ovat jo sulaneet. Nyt laitokset tahkoavat voittoa yksityisille sijoittajille heikentäen samalla hinnoittelullaan alueiden kilpailukykyä.

Mikäli esimerkiksi Vattenfall saisi palveluhaasteen esittämisellä aloiteoikeuden toimintansa laajentamiseen kunnan alueelle, miten sen voitto hyödyttää kuntalaisia?

Tampereen kaupunkiliikenne liikelaitoksen (TKL) linjojen kilpailutusta on suunniteltu vuodelle 2012. Tällöin kilpailutetaan 30-35 linjaa, mikäli se katsotaan markkinatilanne huomioiden tarkoituksenmukaiseksi.

Kaupungilla on oltava tulevaisuudessakin merkittävästi omaa linja-autoliikennettä. Kaahaaminen kahva edellä kilpailutukseen ei ole viisasta. Kokoomus on jopa ehdottanut, että tuottaja voisi määrätä linjojen vuorovälistä ja kaluston laadusta. Mihin tämä johtaisi?

Petri Siuro

Tampereen valtuutettu (vihr.)

TKL:n johtokunnan pj.