Rantaväylän tunnelin suunnitteluraha on poistettava. Puheeni valtuustossa


Arvoisa puheenjohtaja!

Tunnelin kaavat nuijittiin läpi vähän aika sitten vain pienellä enemmistöllä. Demokratiassa yhdenkin äänen enemmistö riittää. Mutta tässä taloudellisessa tilanteessa pitäisi käyttää harkintaa.

Joudummeko asettamaan investointeja tulevaisuudessa tärkeysjärjestykseen? Todennäköisesti näin on. Tunneli vai ratikka? Raitiotien myötä saamme toimivamman joukkoliikenteen, joka on selkeästi hyödyllistä kaupunkiseudun kasvavalle asukasmäärälle. Ratikka tuottaa myös tuloa, ja vähentää joukkoliikenteen kustannuksia. Olen hyvin tyytyväinen budjetissa olevaan raitiotien suunnittelumäärärahaan.

Tunneli tukee vanhanaikaisesti yksityisautoilua. Budjettiin on nyt laitettu tunnelille ensi vuonna miljoona, seuraavana vuonna viisi miljoonaa, ja sitä seuraavana 50 miljoonaa. Tunnelihankkeesta on voitava peräytyä kestämättömästi alkuperäisestä kohonneiden kustannusten vuoksi ja nyt pitäisi puhaltaa peli poikki. Elämme tilanteessa, jossa tulorahoitus ei riitä, ja budjetti perustuu velkaan.

Arvoisa puheenjohtaja! Kannatan sosiaalidemokraattisen ryhmän tekemää ehdotusta, että tunnelille varattu miljoonan suunnitteluraha poistetaan budjetista.