Puheeni pormestarin vaalitavasta


Suora kansanvaali ei ole nyt mahdollinen pormestaria valittaessa. Demokratian toteutumisen kannalta tämä vaihtoehto olisi mielestäni kannattavin. Suoraa kansanvaalia odotellessa täytyy toimia valittavien vaihtoehtojen puitteissa.

Varsinaisista valtuutetuista valitseminen vaalikaudeksi on ihan hyvä pormestarin valintatapa. Tällöin kansalaiset voivat arvioida pormestaria vaaleissa. Kuntalaiset tietävät mistä joukosta pormestari valitaan. Valtuuston ja kenties kaupungin ulkopuolelta tuleva johtaja ei ole ollut kansalaisten arvioinnin kohteena. Yllätysnimen tultua valituksi voitaisiin puhua ”mustasta hevosesta”, joka on valittu yllättäen poliittisen pelin perusteella.

Tämä nyt päätettävä valintatapa voi kuulemma karsia työelämästä tulevia pormestariehdokkaita, jotka eivät halua joutua vaaleissa arvioitaviksi. Jos näin on, niin täytyy todeta että elämä on valintoja täynnä. Jospa ehdokkaalla on niin mielenkiintoinen työ, ettei hän tosissaan haluakaan pormestariksi? Kaikkea ei voi saada. Ei edes joka kerta.