Puheeni Rantaväylän tunnelin suunnittelumäärärahan poistamisesta 15.11.2010.


Arvoisa puheenjohtaja!

Viime vaaleissa äänestäjät tiedustelivat ehdokkailta heidän asennettaan tunnelin rakentamiseen. Vastaukseni oli silloin ”ei tunnelille”. Vastaukseni on edelleen sama. Ensi vuoden budjetissa ei ole ylimääräistä rahaa mihinkään tarkoitukseen. Budjetti rahoitetaan lainarahalla, elättäen toiveita paremmista ajoista tulevaisuudessa. Talous näyttää elpymisen merkkejä, mutta toistakin talouden notkahdusta pidetään mahdollisena. Puhutaan niin sanotusta tupla W-ilmiöstä.

Tunnelin perusteluista puolesta ja vastaan on puhuttu paljon. Lyhyesti sanottuna mielipiteeni on, että meidän tulee rakentaa katuraitiotie ratkaisemaan tulevaisuuden liikkumisongelmia. Yksityisautoiluun panostamisesta voimme tinkiä rantaväylän tunnelin verran. Tunneliin ei tule bussikaistoja, katuraitiotien kiskoista puhumattakaan. Ruuhkat tulevat siirtymään tunnelin päihin tuleviin liittymiin. Autoilijat kulkevat tunnelissa peräkanaa pakokaasuja hengittäen, kun autot puskevat mäkeä ylös päästäkseen tunnelista pois.

Rantaväylän tunneli on ensisijaisesti Ranta-Tampellan rakentamishankkeen edistäjä. Tien poistaminen maan alle kasvattaa alueen arvoa rakennuskohteena. Tämä maksaa kuitenkin liikaa. Halvemmalla voimme rakentaa muualle. Vaihtoehtona voisi olla tien siirtäminen rantaan hieman pengerrettynä Tammerkoskesta idän suuntaan.
Arvoisa puheenjohtaja. Tarkoitukseni oli ehdottaa rantaväylän toteutuksen suunnitteluun tarkoitetun 500 000 euron poistamista budjetista. Mutta koska sitä on jo ehditty ehdottaa, niin kannatan tehtyä poistoehdotusta.